Sue Gilbert - Gardens by Design

Sue Gilbert Gardens by Design

Open Menu

The New House Garden

This project was part of my design life for 3 years! It was a large project to build an new award winning house in a beautiful location. Key to my brief was to ensure the indoors linked to the exterior, especially given the extent of glazing. The desire was a very simple and contemporary design to the immediate wrap around to the property, then it should soften and become more naturalistic to the further reaches of the garden. This also involved restoring a large pond, fruit tree planting in a separate orchard and a garden for a separate annex building that would be the clients office. The project won the 'Aylesbury Vale Design Award' and the garden was especially mentioned as making the 'seamless' link from indoors and outdoors.

The site was lovely, very peaceful with extensive woodland and an old pond needing some restoration work.The site was lovely, very peaceful with extensive woodland and an old pond needing some restoration work.

The 2 old houses were to go and the new much larger house built in its place. The house would be set in the lowest part of the site, so all the landscaping would slope away from it.The 2 old houses were to go and the new much larger house built in its place. The house would be set in the lowest part of the site, so all the landscaping would slope away from it.

The pond had extensive work done which included storing many fish off site for its duration. The banks were remodelled to allow improved access; stop flooding and a new jetty was built over the water.The pond had extensive work done which included storing many fish off site for its duration. The banks were remodelled to allow improved access; stop flooding and a new jetty was built over the water.

The now shallow and gently graded slopes allowed for better access for humans and wildlife and feature rocks and planting added impact.The now shallow and gently graded slopes allowed for better access for humans and wildlife and feature rocks and planting added impact.

To create the link with the modern main garden and the outer softer landscape, I used natural stacked stone to create a feature wall.To create the link with the modern main garden and the outer softer landscape, I used natural stacked stone to create a feature wall.

The main garden swept around the house but ensured views were maintained of the outer landscape.The main garden swept around the house but ensured views were maintained of the outer landscape.

Southern yellow pine created a flush transition deck to link the garden to the open planned living space. Low raised beds framed the outer space, a path leading you into this area.Southern yellow pine created a flush transition deck to link the garden to the open planned living space. Low raised beds framed the outer space, a path leading you into this area.

An adjacent annex office was also built; complete with its own smaller decked area and garden, a place to provide inspiration and a pleasant working environment.An adjacent annex office was also built; complete with its own smaller decked area and garden, a place to provide inspiration and a pleasant working environment.

The view back from the glazed end of the house to the pond.The view back from the glazed end of the house to the pond.

The flush transition allows a seamless link between in and outdoors.The flush transition allows a seamless link between in and outdoors.

A quieter area facing the woods on the rear of the house; the evergreen planting would form a 'carpet' of grasses over time.A quieter area facing the woods on the rear of the house; the evergreen planting would form a 'carpet' of grasses over time.

The main entrance; very simply planted with Buxus spheres and carefully planned lighting.The main entrance; very simply planted with Buxus spheres and carefully planned lighting.

The house at dusk with the jetty, lighting proving very key to the finished garden.The house at dusk with the jetty, lighting proving very key to the finished garden.

The house at night; the main patio lighting gently complementing the main house. The house at night; the main patio lighting gently complementing the main house.

The Aylesbury Vale design Award that the project received, all the team were delighted.  The Aylesbury Vale design Award that the project received, all the team were delighted.