Sue Gilbert - Gardens by Design

Sue Gilbert Gardens by Design

Open Menu

The Curious Shaped Garden

A new house with a challenging shaped garden needing to maximise the space and the sunniest aspect. The clients asked for a flowing level from their bi-fold doors and to make the most of the space, giving them areas to sit at different times of day and address the slope too. They had already added privacy in the new fences. I approached this challenge by bringing in a very simple grid layout that would remain a constant strong outline to set softer areas against in the form of planting and furniture/ finishing touches.

The garden on survey day, a very small patio in the shadiest part of the garden.The garden on survey day, a very small patio in the shadiest part of the garden.

This area had been cleared (a deck from the previous owners) and so was a blank if rather muddy canvas! This area gets the best sun.This area had been cleared (a deck from the previous owners) and so was a blank if rather muddy canvas! This area gets the best sun.

The view from the sunny area across the garden, the play frame was to go...the trampoline originally planned to stay did in fact go too so this offered up much more space.The view from the sunny area across the garden, the play frame was to go...the trampoline originally planned to stay did in fact go too so this offered up much more space.

The trampoline was very dominant and the slope meant it could only go in the middle of the old garden.The trampoline was very dominant and the slope meant it could only go in the middle of the old garden.

A new flush composite deck; London Stone Design Board in 'Polar' finish, forms a comfortable flush transition from inside to out.A new flush composite deck; London Stone Design Board in 'Polar' finish, forms a comfortable flush transition from inside to out.

The paving and raised bed cladding is all in London Stone external porcelain in 'Florence Grey'. Raised beds frame a small fitted bench.The paving and raised bed cladding is all in London Stone external porcelain in 'Florence Grey'. Raised beds frame a small fitted bench.

To make the most of the sun, the dining area is at the lower part of the garden and links the fitted bench to the relaxing area.To make the most of the sun, the dining area is at the lower part of the garden and links the fitted bench to the relaxing area.

The wall just seen in this shot, is where the BBQ will live and is next to the kitchen, it leads to a small raised bed where the clients children can grown vegetables and herbs.The wall just seen in this shot, is where the BBQ will live and is next to the kitchen, it leads to a small raised bed where the clients children can grown vegetables and herbs.

It was decided given the size and shady aspect that artificial grass would be the easiest option to keep looking good.It was decided given the size and shady aspect that artificial grass would be the easiest option to keep looking good.

Planting will in time maximise the vertical surfaces; climbers will soften these fences and the fairy lights add a lovely touch. Recessed lights set in the raised beds add to the gentle night time effect.Planting will in time maximise the vertical surfaces; climbers will soften these fences and the fairy lights add a lovely touch. Recessed lights set in the raised beds add to the gentle night time effect.

A recent member to the family seems to enjoy the new garden!A recent member to the family seems to enjoy the new garden!

The sunny relaxation area of the garden, the clients chose the perfect furniture, its softens and adds to the feeling of an another room. The raised bed in the back ground frames the area and the Olive trees planted in wicker planters will love the sheltered aspect.The sunny relaxation area of the garden, the clients chose the perfect furniture, its softens and adds to the feeling of an another room. The raised bed in the back ground frames the area and the Olive trees planted in wicker planters will love the sheltered aspect.

The view back from the relaxing area of the garden, it all feels much bigger after all the work.The view back from the relaxing area of the garden, it all feels much bigger after all the work.