Sue Gilbert - Gardens by Design

Sue Gilbert Gardens by Design

Open Menu

A Garden Of Curves And Levels

A lovely new house in a beautiful location, blessed with many mature trees in the lower level of the garden, but hard landscaping that did not work with the property. The existing wall which supported the upper level needed to remain, but there were opportunities to create new steps and to soften this walling. Key to the brief was to design several areas the clients could relax, some shelter from the sun and formal planting for impact.

The garden on survey day, the one set of steps were narrow and the tiered walling created a challenging upper level to make it work.The garden on survey day, the one set of steps were narrow and the tiered walling created a challenging upper level to make it work.

The old patio was in an area which did not get much sun.The old patio was in an area which did not get much sun.

The side area was a much better area to have a patio and would allow more than one space for relaxing.The side area was a much better area to have a patio and would allow more than one space for relaxing.

This lower part of the garden also enjoyed later sun so it offered an opportunity for a relaxing area.This lower part of the garden also enjoyed later sun so it offered an opportunity for a relaxing area.

The result after much planning and lots of hard work from the Habitat Landscapes team. A composite decked path steps down to the lower relaxing area.
The paving is 'Florence Grey' external porcelain from London Stone paired with composite decking from Millboard in 'Smoked Oak' finish.The result after much planning and lots of hard work from the Habitat Landscapes team. A composite decked path steps down to the lower relaxing area. The paving is 'Florence Grey' external porcelain from London Stone paired with composite decking from Millboard in 'Smoked Oak' finish.

On the upper level at the side of the house, the new porcelain patio sweeps around the property. This new side area has a bespoke gazebo  made by Habitat.On the upper level at the side of the house, the new porcelain patio sweeps around the property. This new side area has a bespoke gazebo made by Habitat.

The view across the rear face of the house; the tiered bed now adjusted to allow 3 sets of generous width steps. Formal topiary planting softens the area and a new raised water feature can be enjoyed from the house.The view across the rear face of the house; the tiered bed now adjusted to allow 3 sets of generous width steps. Formal topiary planting softens the area and a new raised water feature can be enjoyed from the house.

The new side steps down to the lower deck.The new side steps down to the lower deck.

A view back to the house shows how much more balanced it feels now with the appropriate hard landscaping and planting.A view back to the house shows how much more balanced it feels now with the appropriate hard landscaping and planting.

Looking across the garden to the other lower seating area; the composite decking allows us to work with the levels.Looking across the garden to the other lower seating area; the composite decking allows us to work with the levels.

Habitat Landscapes achieved the curves in the decked path beautifully.Habitat Landscapes achieved the curves in the decked path beautifully.

A row of pleached 'Photinia' trees add privacy for both our clients and the neighbours.A row of pleached 'Photinia' trees add privacy for both our clients and the neighbours.

The new central steps line up with the house patio doors and are far easier to navigate.The new central steps line up with the house patio doors and are far easier to navigate.

The tiered walling now flows with the rest of the new landscaping helping to soften them.The tiered walling now flows with the rest of the new landscaping helping to soften them.

The links to each area are broken up with gravel to soften the paving; a small covered area allows for the clients to BBQ with some shelter.The links to each area are broken up with gravel to soften the paving; a small covered area allows for the clients to BBQ with some shelter.